Besin Zincirinin En Güçlü Halkası

BURSA BESİN ZİNCİRİNİN EN GUCLU HALKASI TÜRKİYE’NİN YEMCİSİ MATLI, TÜRKİYE’NİN PROTEİN İHTİYACINI KARŞILAYAN GIDA GRUBU OLMA HEDEFİNE YÜRÜYOR. HALEN BEŞ FABRİKASINDA YILDA 1 MİLYON 120 BİN TON HAYVAN YEMİ ÜRETME KAPASİTESİNE SAHİP OLAN GRUP, 2014 YILINDA GAZİANTEP FABRİKASINI DA DEVREYE SOKARAK YILLIK YEM ÜRETİM KAPASİTESİNİ 1 MİLYON 320 BİN TONA ÇIKARACAK

2010 yılında başladığı yumurta üretiminde de iddialı olan Matlı Gıda Grubu, Burdan Yumurta markası ile günde 1 milyon 350 bin, yılda ise yaklaşık 500 milyon adet yumurta üretiyor. Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, orta vadede süt ve süt ürünleri ile beyaz et ve kırmızı etüretimine de başlayarak Türkiye’nin protein ihtiyacını karşılayan bir gıda grubu olmayı hedeflediklerini, Matlı Grubu’nun hem hayvanları hem insanları besleyerek, Türkiye’de besin zincirinin en güçlü halkası haline geleceğini söylüyor. Yarım asırdır tarım ve tarımsal sanayi alanında faaliyet gösteren Bursa merkezli Matlı Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, amaçlannın ‘Türkiye’nin protein ihtiyacını karşılama hedefiyle faaliyet gösteren bir gıda grubu olmak’ olduğunu açıklıyor. Halen hayvan yemi ve yumurta sektörlerinde lider firmalar arasında olduklarını hatırlatan Matlı, bundan sonra girecekleri sektörlerin süt ürünleri, beyaz et ve kırmızı et olacağını, Matlı Grubu’nun hem hayvanları hem insanları besleyerek, Türkiye’de besin zincirinin en güçlü halkası haline geleceğini ifade ediyor. Matlı Grubu halen yem üretimi, yumurta üretimi, tam yağlı soya üretimi, mısır kurutma ve hammadde ticareti alanlarında faaliyet gösteriyor. Grubun ana şirketi Matlı Yem A.Ş., İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmasında, üretimden satışlar tutarına göre yapılan sıralamada 2012 yılı verilerine göre, 338 milyon 388 bin liralık net üretimden satış ile 248’inci sırada yer aldı.

SOĞAN TİCARETİ İLE BAŞLADI

Matlı Grubu’nun kurucusu Ömer Matlı, iş hayatına 1965 yılında Bursa’nm Karacabey ilçesinde soğan ticareti yaparak başladı. 1970’lerin başında hayvan ticaretine ve buna paralel olarak mandıracılığa geçen Ömer Matlı, bu işlerde elde ettiği basanların getirdiği ticari itibarı ve birikmiş sermayesi ile birlikte çeltik işine girdi ve 1980 yılında kurduğu çeltik fabrikasıyla tüccarlıktan sanayiciliğe adım attı. Ömer Matlı, 1986 yılında hayvan yemiüretmeye karar verdi. Bu yatırım kararı, 1988 yılında ilk büyükbaş hayvan yemi üretiminin gerçekleşmesi ile somutlaştı. Karacabey’deki fabrikada saatte 10 ton süt ve besi sığın yemi üretiliyordu. Hedef kitle ise başlangıçta Karacabey, Mustafakemalpaşa, Bandırma ve çevresindeki süt ve besi sığın yetiştiricileriydi. Bu ilk fabrikaya 1992 yılında bölgenin ilk modern mısır kurutma tesisi eklendi. Matlı Gıda Grubu Nisan 2010’da ise yepyeni bir sektöre adım atarak yumurta üretimine başladı.

YILDA 1.5 MİLYON TONA YAKLAŞAN ÜRETİM KAPASİTESİ

Matlı Gıda Grubu bugün Karacabey’in yanı sıra Konya, Çorlu (Tekirdağ), Turgutlu (Manisa) ve Samsun tesislerinde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlıhayvan yemi üretiyor. Gnıp 2013 yılı itibariyle beş fabrikasında yılda toplam 1 milyon 120 bin ton yem üretim kapasitesine sahip. 2014 yılının ilk yansında Gaziantep yem fabrikası faaliyete geçtikten sonra grubun yıllık yem üretim kapasitesi altı fabrikada toplam 1 milyon 320 bin tona çıkacak.Matlı Grubu’nun hedefi, 2015’te 1 milyon ton, 2020’de de 2 milyon ton yem üretmek.

TARIMSAL ÜRETİM VE HAMMADDE TİCARETİ

Matlı Grubu doğrudan tarımsal üretim de gerçekleştiriyor. Gruba ait BursaKaracabey, İzmir ve Manisa’daki toplam 931 bin metrekare arazide erik, kiraz, elma ve üzüm yetiştiriliyor. Matlı Grubu 2012 yılında 60 ton erik, 57 ton kiraz, 20 ton elma ve 214 ton üzüm üretti. Grup meyve üretiminin yanı sıra yem hammaddesi ticareti de yapıyor. Bu ticaret kepek, mısır, buğday ve soyayı kapsıyor. Matlı Grubu 2012 yılında dokuz ülkeden 176 bin ton yem hammaddesi ithal etti ve kendi ihtiyacı dışında kalan 65 bin ton yem hammaddesini Türkiye’de faaliyet gösteren diğer yem üreticilerine aktarırken, yine yurtiçinden tedarik ettiği 15 bin ton yem hammaddesini de diğer yem üreticilerinin hizmetine sundu.

ÜNİVERSİTE İLE AR-GE İŞBİRLİĞİ

Matlı Grubu Ar-Ge’ye büyük önem veriyor. Bu amaçla Uludağ Üniversitesi ile imzalanan protokol çerçevesinde üniversitenin Veteriner Fakültesi’nin desteği ile Ar-Ge faaliyetleri sürdürüyor. Bu faaliyetler, grubun kurucusunun adını taşıyan Ömer Matlı Akademi’de ve ona bağlı Hayvansal Üretim Eğitim ve Araştırma Merkezi ile Eğitim Çiftliği’nde yürütülüyor. Bu merkezde geliştirilen daha verimli, daha yüksek enerjili, daha iyi besleyen ve daha çok süt verimi sağlayan sığır yemleri önce eğitim çiftliğindeki hayvanlar üzerinde deneniyor, daha sonra yetiştiricinin kullanımına sunuluyor. Eğitim çiftliğinde, 110 tane koyun ve 187’si sağmal olmak üzere 525 sığır bulunuyor. Süt sığırlarından günde 6 ton süt elde ediliyor. Eğitim Çiftliği’ndeki süt sığırlanmn günlük ortalama süt verimi 33.7 litre. Bu rakama yüksek verimde Ar-Ge merkezinde geliştirilen yemlerin doğrudan katkısı var.

HAYVANCILIK AKADEMİSİ

Matlı Grubu 2013 yılı başında önemli bir adım daha attı. Sanal dünyanın ‘Hayvancılık Akademisi’, www.hayvancilikakademisi.com adresinde yayın hayatına başladı. Hayvancılık Akademisi, bir sosyal sorumluluk projesi olarak, Matlı Grubu bünyesindeki Ömer Matlı Akademi tarafından destekleniyor. Türkiye’den ve dünyadan en son, en taze hayvancılık haberlerine yer verilen sitede konuyla ilgili alanındaki akademisyenlerin görüş ve yazılan yayınlanıyor. Hayvan yetiştiricileri de en çok ihtiyaç duydukları bilgilere bu siteden kolaylıkla ulaşabiliyor.

PLATİN DERGİSİ – 1 KASIM 2013